Pages

Ads 468x60px

9 Mart 2010 Salı

Webtasarım Dersleri, Webtasarım nedir? Webmaster Nedir?


Dünya sürekli değişim içerisinde, hepimiz bunun farkındayız. Dünya'nın değişimi ve gelişimi farklı dönemlerde farklılık göstermiştir. Örneğin; binlerce yıl önce bir silahı geliştirmek belki yüzlerce yıl alırken şimdi 10 günde bile bir silahı geliştirmek mümkün. Geliştirdiğimiz bu silahı ise 1 saatte bütün dünyaya duyurabilmek daha da mümkün. İşte bu noktada en hızlı reklam aracı olarak kullandığımız şey internet bizi içine çekiyor ve dünyanın gelişimi ve değişiminde en büyük öge olduğunu bize gösteriyor.


 İnternetle gelişen dünyada ve bu büyük pazarda var olmak isteyen bizler de bir websitesiyle hemen dalıyoruz ortama. Hemen dalıyoruz dedim çünkü Türkiye gerçeği bu. Üzülerek söylemeliyim ki biz interneti basit Çin malı oyuncak gibi kullanıyoruz. Eğer ki "para" kazanırsak oyuncağımıza "kaliteli", kazanamazsak "Şeytan İşi" diyebilme kabiliyetimizi çokça kullanıyoruz. Bu para kazanma meselesi ülkemizinde içinde bulunduğu, milli gelirin henüz refah seviyesine ulaşmadığı ülkelerde, teknolojiye ters orantılı olarak oldukça gelişmiş düzeyde. İnternet dünyasında Türk sitelerin %75'lik kesiminin reklam gelirlerine göre hazırlandığı ve illegal içerik olduğunu gözönüne alırsak ülkemizde "internet" denen aracın ne kadar kötüye kullanıldığı apaçık ortaya çıkar. Bunun nedeni birkaç cümle önce bahsettiğim oturduğu yerden ve kolay yollarla para kazanma hırsından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde geçmiş yıllarda "webmaster" sayısı elle gösterilecek kadar azken, günümüzde bu kişilerin sayısı 1'den 50 milyona kadar olan doğal sayılar kümesini zorlamaktadır. Durum böyle olunca haliyle piyasa değeri düşüyor ve tasarımlar basitleşiyor. Basit bir bilgi daha vermek istiyorum; Türkiye'de internet üzerinden çalışan "webmaster"ların yaş ortalaması 16,5 iken İngiltere'de bu sayı 25'tir. Basit mantık üzerinden gidildiğinde de Türkiye'de internet üzerinden çalışan "webmaster" kesiminin web tasarım üzerine okul okumuşluk ve diplomalı olma oranı sadece %3'tür. Bu da bize Türkiye'de web tasarımın profesyonellik değerinin taban seviyede olduğunu göstermektedir. Tabi bu kesimden bahsederken diğer özgür çalışan ancak diplomalı ve işinin ehli olan kesimi de ayaklar altında göstermek doğru olmaz. Ancak onlara da bir tavsiyede bulunmadan da olmaz. Elinizde diplomanız var, yıllarca okul okudunuz ve bunu kullanmamak kusura bakmayın ama "eşeklik" olur. Öncelikle kendinizi kabul ettirebileceğiniz devlet daireleri, AŞ Gruplar, LTD gruplar bulmanız gerekmektedir. "Bu ekonomik krizde nasıl bulacağım ?" demeyin. Dünya ekonomisi çökse de internet olduğu sürece "webmaster" ihtiyacı hep olacaktır. Bunu unutmayın.

Son sözlerimi de internette yaşı küçük "webmaster (tam olarak öyle denemez ama olsun)" grubuna söylemek istiyorum. Yeteneğiniz olabilir, bilginiz de olabilir ancak forum kurarak, illegal içerik vererek, reklamlardan para kazanarak maalesef bir yere gelinmez. Bundan dolayı üniversitede "web tasarım" üzerine okuyun ve diplomalı bir eleman olun. Bilin ki o zaman daha çok kazanacaksınız. Hem şuanda okul harçlığını çıkarmak için düşürdüğünüz tasarım fiyatlarını belki o zaman yükseltebilirsiniz. Emir Can Atıcı
BirBilgi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Sample text

Sample Text

try

Sample Text